A newspaper editor sat at his desk and stared at the flashing cursor on his computer’s screen. He didn’t know if he should delete the article he had just written or go ahead and publish it. He was scared and filled with doubt. The empire had passed a new law stating that citizens could only use the imperial language. The editor disagreed with the law and decided to write an article about why it was wrong. He felt that the new law excluded people of different nationalities and racial and ethnic backgrounds. He had firsthand knowledge of what it feels like not to be fluent in the imperial language because he was from a remote part of the empire. He felt that the empire shouldn’t be monolingual and should be more inclusive. Yet he was afraid that he would get in trouble for having this belief. Many would say that he was not a patriot—that he didn’t love the empire. But he didn’t wish to undermine the authority of the empire. He wanted to argue that the empire could be stronger if it accepted people of various cultures and beliefs. At last, he decided to stop being a coward and to be earnest about how he felt. He wrote the article. It wasn’t rude or angry, but rather, very solemn and intelligent. The next day it was published in all the papers. Everyone was impressed by his tact and showed solidarity with his ideas. He expected to be arrested any day, but the police never came. Surprisingly, instead of being prosecuted, he became a hero. The legislature changed the law, and people from many linguistic backgrounds praised him.
"Never be afraid to be vocal, " the editor later wrote. "if you think something is wrong, then stand up for what you believe. "
 
Редактор газеты сидел за своим столом и смотрел на мигающий курсор на экране компьютера. Он не знал, следует ли ему удалить статью, которую он только что написал,или пойти дальше и опубликовать ее. Он был напуган и полон сомнений. Империя приняла новый закон, согласно которому граждане могли пользоваться только имперским языком. Редактор не согласился с законом и решил написать статью о том, почему это было неправильно. Он считает, что новый закон исключает людей разных национальностей, расового и этнического происхождения. Он не понаслышке знал, каково это-не владеть свободно имперским языком, потому что он был родом из отдаленной части империи. Он считал, что империя не должна быть одноязычной и должна быть более инклюзивной. И все же он боялся, что у него будут неприятности из-за этой веры. Многие сказали бы, что он не был патриотом—что он не любил империю. Но он не хотел подрывать авторитет империи. Он хотел доказать, что империя могла бы стать сильнее, если бы принимала людей различных культур и верований. В конце концов он решил перестать быть трусом и всерьез задуматься о своих чувствах. Он сам написал эту статью. Это было не грубо и не сердито, а скорее очень серьезно и интеллигентно. На следующий день она была опубликована во всех газетах. Все были поражены его тактом и проявили солидарность с его идеями. Он ожидал, что его арестуют в любой день, но полиция так и не пришла. Удивительно, но вместо того, чтобы предстать перед судом, он стал героем. Законодательный орган изменил закон,и люди из многих языковых слоев похвалили его.
"Никогда не бойтесь говорить громко", - писал позднее редактор. -если ты считаешь, что что-то не так, тогда отстаивай то, во что веришь. "