Many people believe that chocolate originally came from Europe. However, chocolate, called the “food of the gods,” was first made in the Americas. The first chocolate was very different from contemporary chocolate. Wild chocolate trees can grow easily in the humid Amazon rainforest. Clusters of flowers growing on these trees turn to seeds. About 20 to 60 cacao beans can be found in the seeds. Cacao beans are the ingredient needed to create sweet, soothing, and delicious chocolate treats. The Mayan and Aztec cultures both thought that chocolate trees were brought from paradise by gods. The Mayans and Aztecs used the beans from this divine tree to create a special beverage with a very pleasant odor. Surprisingly, the Aztecs believed that it would be toxic to women and children. In the 1500s, the Spanish explorer Cortes met the Aztecs. Cortes became quite interested in the plantations where the Aztecs cultivated chocolate trees. When he returned to Europe, he took cacao beans with him. He introduced the people of Spain to the Aztecs’ chocolate beverage. Over the next 100 years or so, kings, queens, and members of the upper class enjoyed drinking chocolate. They enjoyed it even more once they learned to add sugar to the beverage! Soon, chocolate had spread all across Europe. New machines allowed chocolate makers to perfect their products and produce them at a very rapid rate. Preparing the beans in special ways brought out the aroma of chocolate. The beans were combined with condensed milk to give the chocolate a smooth texture. Today, contemporary chocolates with subtle flavors fill the shelves of expensive chocolate shops. The different types of chocolate available today vary widely. True chocolate lovers can tell which is best, though. They will tell you that the flavor of high quality chocolate stays on the palate long after you finish it.
 
Многие люди считают, что шоколад изначально пришел из Европы. Однако шоколад, называемый "пищей богов", впервые был изготовлен в Америке. Первый шоколад сильно отличался от современного шоколада. Дикие шоколадные деревья могут легко расти во влажных тропических лесах Амазонки. Гроздья цветов, растущих на этих деревьях, превращаются в семена. В семенах можно найти от 20 до 60 какао-бобов. Какао-бобы-это ингредиент, необходимый для создания сладких, успокаивающих и вкусных шоколадных лакомств. Культуры Майя и ацтеков считали, что шоколадные деревья были принесены из рая богами. Майя и ацтеки использовали бобы из этого божественного дерева для создания особого напитка с очень приятным запахом. Удивительно, но ацтеки верили, что он будет токсичен для женщин и детей. В 1500-х годах испанский исследователь Кортес встретился с ацтеками. Кортес очень заинтересовался плантациями, на которых ацтеки выращивали шоколадные деревья. Вернувшись в Европу, он взял с собой какао-бобы. Он познакомил жителей Испании с шоколадным напитком ацтеков. В течение следующих 100 лет или около того короли, королевы и представители высшего класса любили пить шоколад. Они наслаждались им еще больше, когда научились добавлять сахар в напиток! Вскоре шоколад распространился по всей Европе. Новые машины позволили производителям шоколада усовершенствовать свои изделия и производить их с очень высокой скоростью. Приготовление фасоли особыми способами выводило наружу аромат шоколада. Бобы были объединены со сгущенным молоком, чтобы придать шоколаду гладкую текстуру. Сегодня современные шоколадные конфеты с тонкими ароматами заполняют полки дорогих шоколадных магазинов. Различные виды шоколада, доступные сегодня, сильно различаются. Однако истинные любители шоколада могут сказать, что лучше. Они скажут вам, что вкус высококачественного шоколада остается на небе еще долго после того, как вы его закончите.